Verzorging
Het is belangrijk om konijnen goed te verzorgen. Wat je zeker in huis moet hebben zijn:
- Een hok wat groot genoeg is.
- Een drinkfles of waterbakje.
- Een voer bakje.
- En een speeltje waardoor het konijn zich niet verveelt.
Konijnen moeten buiten een hok ook een andere ruimte hebben waar het voldoende kan bewegen!
Je moet er ook goed opletten of zijn tanden en nagels niet te lang groeien. Daarvoor moet je naar de dierenarts. Zorg er ook voor dat het konijn jaarlijks een vaccinatie krijgt. Daarvoor kun je gewoon naar de dierenarts. Dit onderstaande filmpje laat precies zien wat de verzorging van konijnen inhoudt.
Voer
De aanbevolen hoeveelheid groenvoer is 50-100 gram per kg. De jonge konijntjes uit de dierenwinkel hebben vaak nog niet eerder groenvoer gehad. Daarom is het heel belangrijk de eerste tijd heel voorzichtig te beginnen met groenvoer om zachte ontlasting te voorkomen. Begin met maar een klein beetje groenvoer. Telkens als u iets meer groenvoer geeft controleert u de keutels, als deze zacht worden stopt u even met groenvoer en dan probeert het weer opnieuw.
Als de keutels dan opnieuw zacht zijn kunt u dit groenvoer beter van het menu schrappen.
Geschikte groente om te geven zijn:
Broccoli
Chinese kool
Paksoi
Andijvie
Wortel (+loof)
Witlof
Paardenbloemen
Weegbree
Groenten die u niet mag geven:
Bieslook
Prei
Ui
Knoflook
Alle soorten bonen en erwten.
Rabarber(= heel giftig!)
Vaste kool zoals rode kool
Aardappelen en aardappelschillen.
Fruit
Een konijn kan praktisch alle fruitsoorten eten. U kunt zelf testen welk fruit uw konijn lekker vindt. Fruit heeft echter een hoog suikergehalte waardoor gas of diarree kan onstaan. Geef je konijn er daarom niet te veel van! Een schijfje appel of een aardbei is genoeg als lekkernij tussendoor. Fruit moet, net als groenten, opgebouwd worden om diarree te voorkomen.
Gras
Gras is altijd belangrijk voedsel geweest voor konijnen. Hij moet er goed op kauwen, het bevat veel vocht en bijna alle voedingsstoffen die een konijn nodig heeft. Ook aan gras moet een konijn langzaam wennen voordat hij buiten in een ren op het gras kan staan. Het is beter het nieuwe gras eerst te maaien omdat dit voorjaarsgras erg eiwitrijk is, wat darmproblemen kan geven.
Optillen
Het optillen van een konijn moet goed gebeuren. Je mag een konijn nooit aan zijn oren oppakken! Dit moet rustig gebeuren. Want je kunt een konijn heel erg pijn doen. Pak hem op met een hand net onder zijn borst of achter zijn voorpoten. De tweede hand leg je onder zijn achterwerk. Om hem daar te ondersteunen. Konijnen vinden het niet leuk om opgepakt te worden. Dus wees met het oppakken altijd voorzichtig!
Hier zie je een konijn wat op wordt gepakt. En ook kun je goed zien dat dat hij wordt vast gepakt achter zijn voorpoten.
Maak jouw eigen website met JouwWeb